PARIS SUBUTEXAS. Huumereitti

 

LUKIJA: "Menimme meille neuvotun lääkärin luo Pariisissa, jossa hän kirjoitti reseptit minulle ja miehelleni Subutexeista. Ylimääräiset subut xxxx kävi ostamassa joltain ranskalaiselta mieheltä. Varmaan ne olisi menneet Karvosen kautta myyntiin.

LEPISTÖ: Meillä on 70 prosenttia meidän asiakkaista käyttänyt Subutexia.

LAINE: Itse asiassa ei taida missään muualla maailmassa olla näin mittavaa väärinkäyttöä kuin Suomessa.

ARK. Haastattelijana Mirja Pyykkö 27.1.97 : Suomessa on sallittu vain yksi totuus kerrallansa

TUNNUS

TUUNANEN …ja tuota mä silloin alkupuolella puhuin näille Helsingin päihdelääkäreille tästä meidän ongelmasta, mutta ymmärtämystä ei siinä mielessä tullut…

Puolikymmentä vuotta sitten Raahen A-klinikalla oli sylissään uusi ja outo aine. Osa paikallista nuorisoa piikitti itseään buprenorfiinilla, lääkeaineella, jota käytettiin syöpää sairastavien kipulääkkeenä ja piintyneiden heroinistien vierotushoidossa. Raahessa se oli kuitenkin nyt monen ensimmäinen huumausaine.

Kuulustelukertomus 6610/R/1675/00

 

LUKIJA: Itse kokeilin ensimmäisen kerran Subutexia joulun jälkeen. Aluksi ihan pienen määrän. Olen itse piikittänyt ja oppinut katsomalla muista mallia….

Kuulustelukertomus 6610/R/1245/01

LUKIJA: Jouduin Subutex-koukkuun kokeilun kautta. En ole koskaan käyttänyt heroiinia…

PORKKA: -Oon tavannut eräänkin tytön, että hän aloitti huumekokeilut nimenomaan suoneen ruiskuttamalla ja tää kokeiluaine oli Subutex. Hänellä ei ollut minkäänlaista käyttöhistoriaa aikaisemmin eikä edes hän ei ollut koskaan polttanut tupakkaakaan.

Raahessa on 17 000 asukasta. Subutex- käyttäjien määräksi arvioidaan sata – sataviisikymmentä. Heistä toistaiseksi noin 70 on tähän mennessä hakenut lääkärin apua ongelmaansa.

TUUNANEN –Nyt sitten mitkä hoitoon hakeutuu tällä hetkellä niin ovat 17-18-vuotiaita. Nuorimmat eivät uskalla hakeutua – he pelkäävät lastensuojelutoimenpiteitä, lähinnä pakkohuostaanottoja, jos ei sitten avohoidon tukitoimet pure ja ei niin kuin uskalleta.

Farmaseutti: Eri kokoja..nää menee näitä..mikä on ohkasin

Konkreettisimmin käyttö näkyy neulojen myynnissä. Määrä lähentelee 7 kertaa suuremman Oulun lukuja. Viime vuonna tämä raahelaisapteekki myi yksinään 10 000 neulaa.

SVÄRD: -Ja siitä laskettuna se on pari kolme asiakasta joka ikinen aukiolopäivä. –Ketkä näitä käy ostamassa? –Minun käsittääkseni ne menee kaikki huumeittenkäyttäjille.

MÄKINEN-REIJASALO: Tuleeko siinä mieleen, kun myy neuloja ja tämmösiä jollekin nuorellekin, että voi rassukka? –Tottakai. –Että älä osta? –Kyllä. Ja tekis mieli monta kertaa tietysti jutella vähän enemmänkin, mutta eihän tässä tilanteessa viitti, eivätkä he varmasti oo halukkaitakaan juttelemaan. Että siinä vaan myydään kylmästi. Monenlaisia ajatuksia käy mielessä.

Neulakauppa on kuitenkin pelkkä osatotuus Raahen Subutex-ilmiöstä. Yhdellä neulalla on nimittäin keskimäärin arviolta 10 käyttäjää.

"JANI":Eihän siihen tarvita ku yhet vehkeet olla, niin sehän kiertää siinä porukassa. Vähä virutellaan välissä.

Suora seuraus tästä on jälleen raahelainen ennätys – viime vuosina uusia parantumattomia maksasairauksia C-hepatiitteja 25 tapausta per vuosi. Se taas tietää tulevaisuudessa taloudellista aikapommia pienen kaupungin terveydenhuollolle ja taloudelle: pitkiä hoitoja, maksansiirtoja.

TUUNANEN: Niin, sitä on melkein kaikilla käyttäjillä kyllä, että sitä on. Kyllä se yli 90-prosenttisesti on raahelaisilla käyttäjillä on C-hepatiitti.

SOININVAARA : Minkä takia esimerkiksi tuolla Raahessa on niin paljon Subutexin käyttäjiä? –En tiedä, mistä se johtuu ja tietysti nää huumekulttuurit ovat hyvin paikallisia.

Juttu alkaa kyykkypunnerruksesta. Raaka harjoittelu kipeytti mestaruustason voimailijan nivelet. Tuloksia oli kuitenkin tultava – niinpä hän lääkitsi kipuja morfiinilla – ja jäi pian aineen koukkuun.

Apu löytyi Helsingistä Benemix- klinikalta ja buprenorfiinista. Tätä kautta Subutex saapui ensi kerran Raaheen. Tietotaito levisi paikallisille hasisdiilereille: Siis Helsinkiin ja kun lääkäri vastaanotolla kysyy:

Akuutti 22.4.99 –Kuinka pitkään käytit heroiinia ennen kuin tulit hoitoon?

…on sävellettävä järkyttävä tarina – lääkäri ei tutki tai testaa vaan lähettää heti Pariisiin tohtori Hubert Louisin vastaanotolle hakemaan ainetta - ja aina maksimimäärän.

Vähittäiskauppa lähti käyntiin – diilereitä suojasivat reseptit ja lääkärintodistukset – Helsingin Benemix lähetti Raaheenkin Subutex-kirjeitä. Rahansiirto on ollut melkoista: Pelkästään yhden diilerin maksut vuodessa pankkisiirtokuittien mukaan olivat 60 000 markkaa.

"JANI": - Mä ostan suoraan semmoselta kaverilta, joka on saanu ne lääkärin määräyksestä.

Meni aikaa, ennen kuin edes terveydenhuollon ammattilaiset oivalsivat minkälaisesta aineesta oli kyse. Kun Tuunanen kollegoineen määräsi nuorten potilaittensa univaivoihin nukahtamislääke Dormicumia – käyttäjät oppivat sekoittamaan sitä Subutexiin: Lopputulos oli heroiinia jopa vahvempi huume, johon tähän mennessä yksin Ranskassa on menehtynyt 120 käyttäjää.

"JANI". –Jos siihen tornikumia sekottaa, niin se tehostaa sitä vaikutusta.

Vähä ilmaa..

Subutexia sanottiin käytettävän lääkkeenä heroinistien auttamiseksi vierotusoireissa. Raahessa ei näitä lääkittäviä kuitenkaan ollut – niin sanottua lääkettä toki sitäkin enemmän.

PORKKA:…koska koko Raahen poliisilaitoksen historian aikana ei oo ensimmäistäkään heroiinijuttua kirjattu, enkä itse ole Raahen alueella koskaan nähnyt livenä muruakaan heroiinia.

Subutex on heroiinin sukulainen – opioidi – mutta suurelle yleisölle se on markkinoitu turvallisena lääkkeenä ilman yliannostusvaaraa ja huumaavaa vaikutusta.

ARK: K. Tervo 15.8.97: Pentti Karvonen: Se ei vaikuta huumeenomaisesti – siitä ei tuu euforiaa

SOININVAARA: –Siinä mielessä se on turvallinen lääke, että sen avulla voi tehdä normaalia työtä, opiskella ajaa jopa autoa jne. että se on ikään kuin olisi ottanut voimakasta särkylääkettä.

Subumurua liuotetaan lusikassa veteen

"JANI": -Siitä tullee aika kipiäksi, jos sitä ei saa.. alkaa hikoileen, kuumeileen ja sitte on aika pakko saada lisää. //

Kuulustelukertomus 6610/R/01

LUKIJA: -Aamuisin otan yhden kerran piikillä suoneen ja myöhemmin illalla joudun ottamaan vielä yleensä toisen kerran

LEPISTÖ: Käyttäjät sanoo, että subutex on parempaa kuin huonolaatuinen heroiini.

LAINE: -Mutta suurin osa aloittaa tällä aineella ja myöhemmin tulee heroiinin käyttöä.

MOT: Entä sitten tämä koukkuunjäämisen ongelma? Nimenomaan buprenorfiinissa..

SOINIVAARA: No nyt ilmeisesti tekisi melkein mieli sanoa, että huumekauppiaat mielellään levittävät tietoa, että nämä lääkkeet ovat vaarallisia, koska se on heidän kilpailijansa – näillä tuhoavat heidän hyviä huumemarkkinoitaan, mutta että kyllä ilmeisesti on sellaistakin tapahtunut, että ihminen aloittaa huumeitten käytön näillä lääkkeillä ja jää siihen koukkuun. Ei se kovin tavallista ole, eikä näistä mitään kovin hyvää oloa myöskään tule, että en pitäs tätä suurena ongelmana.

"JANI": –Ja se tosiaan on semmonen, että se koukuttaa kyllä aika lujasti. Että kyllä mä sen sanon, että kyllä amfetamiinista saa paljon lievemmät viekkarit kuin mitä näistä suputekseista.

LUKIJA: Annetaan liueta kielen alla, ei saa pureskella eikä niellä.

SOININVAARA –Jos otamme tästä nyt ja kokeilemme, tuleeko tästä euforisia vaikutuksia, huumevaikutusta. Kokeillaanko? – Mä en semmosta voi ottaa, mulla ei tähän reseptiä ole, että mä tekisin huumerikoksen, jos tuota nauttisin. –Mutta että normaalisti töitä voi tehdä ja autoa ajaa vaikka tätä ottaakin? –Näin on väitetty. Siinähän on kolmio tossa, että siinä mielessä en suosittele autolla ajamista mutta tämmöstä väitetään. Tekisi mieli kysyä, että mistäs toimittaja tommosta on saanut.

ARK Akuutti 22.4.99 –Sulta on viety lääkärinoikeudet, sulta on viety reseptinkirjoitusoikeudet. Miten sä pystyt toimimaan? – Nythän me toimitaan ranskalaisen avun turvin…

Kuulustelukertomus 9011/R/757/01

KÄYTTÄJÄ: Olin kyllästynyt ostamaan Subuja Karvosen avustajalta ja halusin lähteä hakemaan omia Subutexeja, mitkä olisi määrätty minulle reseptillä….

Yhteiskunnallisena hyväntekijänä ja inhimillisen huumepolitiikan esitaistelijana profiloituneen lääkärin Pentti Karvosen organisoima lääkematkailu aloitti Suomen Subutex- kaupan ja oli sen levityksen ehto. Finnairin ryhmäalennuksin lensi yhteensä 1000 henkeä vuodessa Pariisiin – innokkaimmat parin viikon välein. Matkatoimistolle pelkkä lentolippujen välittäminen kannatti hyvin.

JUNTTILA: – No subutexista mä en itse asiassa tiennyt tai jossakin kohtaa se tuli tietoon, kun Karvonen itse siitä mulle kertoi, että hän vie heitä tämmöseen katkasuhoitoon sinne.

ARK: Akuutti 2.7.97 –Tää homma ei ole koko aikana ollut taloudellisesti kannattavaa

Kohta vuoden 97 jälkeen Karvonen alkoi tehdä rahaa. Lentolipun hinta Pariisiin oli 2000 mk, päälle halpa hotelli, tulkki, lääkäri ja muut menot, kuitenkin lähes puolet jokaisesta vajaan 7000 markan matkapaketista jäi Karvoselle, kertoo myöhempi poliisitutkinta. Julkisuudessa tuottoisa bisnes kuitenkin selittyi silkaksi hyväntekeväisyydeksi ja yhä edelleen Karvonen kiistää ansainneensa tällä toiminnallaan mitään.

ARK: K.Tervo 15.8.97 Itse kustantanut? –Itse lyönyt 2 ja puoli tonnia pöytään per potilas ja ne on menny Pariisiin – maksaa jälkikäteen jos muistavat.

Karvosen varsinainen bisnes oli kuitenkin pillerikauppa. Kun Karvonen myi ns. koko matkan - asiakkaalle annettiin lentolippu ja Pariisin osoite - palattuaan hänen oli tuotava koko saamansa Subutex- lasti Karvoselle, joka sittemmin myi hakijalle tämän omia pillereitä vähittäismaksulla. Näin Pariisin apteekkihinta pilleriltä kymmenkertaistui Helsingin Iso-Roobertinkadulla.

ARK Lauantaivekkari 17.1.98 –Nii vaan minähän en oo katukauppias…

Se olikin totta. Karvonen oli tukkumyyjä. Kun 8 milligramman Subutex ehti esimerkiksi kirjeessä postitse varsinaiseen katukauppaan Tampereelle, Jyväskylään tai Raaheen, sen hinta oli jo 20 -kertainen alkuperäiseen apteekkihintaan verrattuna.

ARK: K.Tervo 15.8.97 - Enkä mä oo lääkekauppias – mä oon lääk…

Toki Karvosen Benemix-klinikka kärsi luottotappioistakin: Ainetta myytiin velaksi ja erilaisia pantteja vastaan: Takavarikoissa vastaanotolta löytyi asiakkaiden panteiksi jättämiä koruja, kelloja, matkapuhelimia, passeja sekä erilaisia pankkikortteja tunnusluku kylkeen teipattuna.

Silti jotain jäikin: Karvonen maksoi vuokraa kahdesta toimipisteestä ja kahdesta asunnosta, henkilökohtaisella pankkitilillä pyöri puolenmiljoonan vuosivaihto. Poliisi laski Karvosen nettohyödyksi jääneen kaikkiaan 500 000 euroa – 3 miljoonaa markkaa. Oikeus määräsi sittemmin maksettavaksi rikoshyötynä valtiolle puolitoista miljoonaa.

ARK: A-studio 4.7.97 -Koska eihän tässä pysty valvomaan ihmisiä, jotka käy vastaanotolla oman halunsa mukaan

Enimmillään potilaita pienellä klinikalla oli kolme ja puolisataa. Merkkejä siitä, ettei lääkettä sivistyneesti liuotettu kielen alla löytyi vastaanoton odotushuoneesta, keittiöstä ja vessasta: roskiksissa oli runsaasti ruiskuja ja neuloja. Piikittämällähän Subutexin teho 8-kertaistuu.

JUNTTILA: Mä en tiedä.. no yks asia tietenkin oli se, että Finnair kieltäytyi kuljettamasta heitä kun oli häiriöitä. Et siellä oli piikitetty vessassa ja joitakin muita häiriöitä…

LAINE: Mutta kyllä se on ihan pääsääntö, että melkein kaikki piikittää . Ja sillä tavalla saadaan tästä enemmän potkua irti, kun aine menee muutamassa sekunnissa aivoihin, siitä tulee hyvin euforinen vaikutus ainakin aloittelijoille.

Tammikuussa 2000 Karvonen palkkasi vahtimestarin vastaanotolleen. Pian vahtimestari internetopiskelun avulla muuttui terapeutiksi. Hän hoiti viittätoista omaa potilasta, myi Subutexia ja vastasi klinikan toiminnasta Karvosen ollessa mm. pitkillä ulkomaanmatkoillaan. Lisätuloja pimeän palkan päälle avustaja sai kansainvälisestä timanttibisneksestä. Oman stressinsä hoitoon hän käytti piikkisubutexia.

ARK: Akuutti 18.9.97 …joustavia ja monipuolisia palveluja. –Eli taistelu jatkuu.

ARK: Tv-uutiset 31.7.97 -Voi olla kateellisia kollegoita…

ARK: Haastattelijana MP 27.1.97 -Mistä sä saat voimaa tehä ton..

Sanavalmis, nopeaälyinen ja selkeäpuheinen huumepolitiikan toisinajattelija löi itsensä läpi mediassa. Viranomaisten kanssa ongelmat kuitenkin vähitellen kärjistyivät – Karvosen yhteyden kovan luokan ammattilaisiin olivat ilmeiset.

LUKIJA: Ajoneuvon ulosajopaikan läheisyydestä löydettiin huomattava määrä erilaisia huumausaineita. Kuulusteltava kertoo huumaus…

Jyväskyläläinen huumevälittäjä pääsi lauantaiyönä runsas vuosi sitten Leivonmäelle asti. Kilon hasis- ja 30 gramman amfetamiinilastin lisäksi löytyi 70 vahvaa subutex-tablettia – äsken Karvoselta haettuna.

Kuulustelukertomus 6610/R/1675/00

KÄYTTÄJÄ: Joskus kun olen soittanut Karvoselle, hän on ilmoittanut odottavansa minua esim Stokkan kellon alla. Tapaamispaikassa hän on ottanut rahat ja sanonut paikan, mistä Subut löytää: sen ja sen vaatepinkan alla liikkeessä..

Vähitellen Subutex- kauppa saikin tavanomaista huumekauppaa muistuttavia piirteitä: nopeaa liikkumista, sovitut tapaamispaikat ja kätköt, vaivihkaista maksamista.

Viime toukokuun 8:ntena poliisi saapui vastaanotolle: 7000 pilleriä takavarikoitiin. Kohtalokkaampaa on kuitenkin Pentti Karvosen pidätysaika - puolitoista kuukautta kesän alussa.

Vain hetki poissa markkinoilta ja kilpailijat käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Välitys on laajentunut ja uudet yrittäjät ovat alalla.

Kuulustelukertomus 9011/R/757/01

KÄYTTÄJÄ: En tiedä mistä Marko tabletit hankki. Muistikuvani mukaan niitä olisi ollut 300. Laitoin Markon tekemän paketin emättimeeni lentokoneessa.

Lentoasemalla salakuljetuksesta kiinnijäänyt 30 –vuotias maksoi Pariisin matkapaketistaan kaikkineensa enää vajaat 2000 mk – siis alle kolmanneksen Karvosmatkojen alkuperäisistä hinnoista. Tämän matkan muuten organisoi äskettäin perustettu Suomen huumehaittojen minimointiyhdistys.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla jäi tullin takavarikkoon viime vuonna 30 000 subutex-pilleriä. Kun vain 5 % aineesta yleensä jää tullin haaviin, voi arvioida yksin tämän läpikulun kautta tulleen viime vuonna 600 000 tablettia. Kun yhdestä vahvasta Subutex-pilleristä saadaan keskimäärin 7 käyttöannosta, tämän yhden salakuljetusreitin tulos on näin yli 4 miljoonaa käyttöannosta. –Eikä huumekoiriakaan ole toistaiseksi koulutettu subutexia tunnistamaan.

Subutexin tuonti on ylivoimaisesti kannattavinta huumaavan aineen tuontia. Tämä siitä huolimatta, että tarjonnan lisääntyessä aineen hinta on laskenut. Kun Karvonen myi vuosi sitten yhden tabletin 200 markalla – syksyllä hän sai siitä enää -yrittäessään takaisin markkinoille - 130 markkaa.

Pentti Karvonen on menestynyt oikeudenkäynneissään hyvin. Tuomiot ovat olleet lieviä ehdonalaisia. Ansio tästä lankeaa pitkälti hyvälle puolustusasianajajalle – hän on vihreiden europarlamentaarikko Matti Wuori.

Kuukausi sitten Wuorikaan ei mahtanut mitään – Karvonen sai Helsingin käräjäoikeudessa puolentoista vuoden ehdottoman vankeustuomion.

TV-UUTISET 24.1.99

MOT: Keitä Karvosen taustaryhmään kuuluu? –Siellähän on ollu lääkäreitä ja..-Keitä?

SALASPURO: Ehkäpä minun ei tarvitse kertoa, enkä kysymättä ihmisiltä..-Poliitikkoja? –En tiedä, silloin kun itse olin, niin siellä on ollut hyvinkin laajasti eri ammattikuntien edustajia.

Viimekeväisen Karvosen pidätyksen jälkeen helsinkiläisravintolan kabinetti täyttyi huolestuneesta joukosta: Oli taustaryhmän kriisikokous. Vihreiden entisen puheenjohtajan Pekka Saurin ei saapuessaan tarvinnut erikseen esittäytyä. Ja lisää vihreää Karvosen lähipiiristä.

MOT: Missä tällainen kokous pidettiin?

SOININVAARA Missä tällainen kokous pidettiin? –Se oli jossakin helsinkiläisravintolassa…

Myös vihreiden nykyinen puheenjohtaja muistaa osallistuneensa ainakin kerran vastaavanlaiseen Karvosen tueksi kutsuttuun kriisipalaveriin.

SOININVAARA: Sen sijaan olen yrittänyt, olen erittäin tarkkaan yrittänyt pitää huolen siitä, että Karvosen liiketoimintaan en osallistu, en ota siihen mitään kantaa enkä sitä millään tavalla ole tukemassa. –Mitä neuvoja te Karvoselle annoitte? –En oikeastaan antanut Karvoselle mitään neuvoja, vaan pohdin sitä, että miten se hoito, mitä Karvonen on ollut järjestämässä, ja johon on liittynyt monia epäilyttäviä piirteitä myös, mitenkä se saataisiin julkisen sektorin piiriin.

 

"JANI": Siitä pääsi, minä pääsin siitä erroon sairastamalla. –Vierotusoireet pitää kestää? –Ne pittää kestää.

Tämä edustaa huumevierotuksen yhtä koulukuntaa. Toinen, ehkä laajin asiantuntijajoukko Suomessa hyväksyy Subutexin ja metadonin käytön vierotusoireiden lievittäjänä, mutta vain tiukassa valvonnassa yliopisto- ja keskussairaaloissa. Kolmas mutta nyt vaikutusvaltaisin linja uskoo enemmän Ranskan suuntaiseen malliin: Subutexit terveyskeskuksiin ja ennen pitkää apteekkeihin.

ARK Akuutti 22.4.99 –Ja paras olis ilmeisesti saada tää lääke apteekkitavaraks Suomessa.

MOT: Mainitkaapa joku johtava alan asiantuntija, johon te luotatte näissä huumeasioissa?

SOININVAARA: No mä olen itse professori Salaspuron, joka on meidän johtavia alan tiedemiehiä, niin laittanut johtamaan työryhmää...

Professori Mikko Salaspuro on kansainvälisesti ansioitunut alkoholisairauksien tutkija. Huumepotilaita hoidetaan yleensä kuitenkin psykiatrian puolella – niinpä sisätautilääkäri Salaspurolla ei ole ollut koskaan yhtään omaa huumepotilasta hoidossaan. Huumeasioihin Salaspuro on perehtynyt mm. alan kirjallisuuden ja Pentti Karvosen tukiryhmän jäsenyyden kautta. Niinpä Suomen huumepolitiikan nykyinen ykkösasiantuntija ei näe Pentti Karvosen työssä mitään moitittavaa.

SALASPURO: Minun mielestäni Pentti Karvonen on toteuttanut lääkärin valan mukaista hoitoa kun hän on näitä opiaattiriippuvaisia potilaita hoitanut ja hoitanut ne oikealla tavalla sen mukaan, kun ne tällä hetkellä pitäisi näyttöön perustuvan lääketieteen mukaan hoitaa. –Hän on toiminut oikein? –Hän on toiminut minun mielestäni tässä mielessä täysin oikein.

LUKIJA: Buprenorfiinin potentiaalinen väärinkäyttöominaisuus verrattuna aineen hyödyllisyyteen on erittäin alhainen.

Tekstit ovat pitkälti identtiset – vasemmalla on professori Salaspuron Karvosen puolesta oikeudessa viime keväänä esittämä asiantuntijalausunto. Useita sivuja samaa tekstiä lähes sanasta sanaan on viime syksynä ilmestyneessä Salaspuron johtaman ministeriön työryhmän mietinnössä:

Aluksi subutexit terveyskeskuksiin – jatkossa voidaan harkita jopa apteekkeihin ja yksityislääkäreiden määrättäväksi. Lainmuutos on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

SOININVAARA: Sen takia uskon, että tämän seurauksena sekä asianmukainen hoito lisääntyy että katukauppa vähenee.

LEPISTÖ: Pitäiskö Subutex päästää nyt apteekkeihin tavalliseksi reseptilääkkeeksi? –Ei missään tapauksessa. –Miksei? –Se aikaansaa sen, että meillä aukaistaan vielä enemmän tilaa heroiinille. Mehän silloin katetaan polku, levitetään suoraan sanotusti punainen matto virolaisille heroiiniliigoille tulla Suomeen markkinoimaan sitten kovia aineita.

"JANI": Käyttäjät ainakin lissääntyis. Että tuota ei siinä oo mitään järkee, että pennut repii sitä menemään.

LAINE: Et täs on ristiriidassa oikeestaan kahden ryhmän etu: Meidän kasvavan, laajan nuorison etu ja meidän vaikeasti heroiiniriippuvaisten muutamien potilaiden etu. Ja näitähän on punnittu näissä oikeudenkäynneissä. Minä itse olen ajatellut asiaa sillä tavalla, että jos Karvosella on pari sataa potilasta, jotka hän on pystynyt pelastamaan tällä järjestelmällä, auttamaan heitä, niin musta tuntuu, että meillä Oulussa ja Raahessa on yhteensä vähintäänkin 200 potilasta, jotka on aloittaneet aineen käytön Subutexilla. Ja tämä on vain Oulun ja Raahen tilanne. Nämä ovat hyvin rauhallisia seutuja. Itse asiassa tuolta muista kaupungeista kantautuu vähän samanlaista tietoa: Tampereelta, Turusta, Kuopiosta ja Helsingistä, että subutex on siellä syrjäyttämässä heroiinin ja amfetamiinin.

Toissa viikolla tehtiin Raahessa viimeisin subutex-takavarikko ja sitä ennen paikkakunta sai jo toisen ns. subutex-vauvan. Yksi ensimmäisistä käyttäjistä halvaantui vastikään – tabletin sideaineet kalkkeuttivat verisuonet. Piintyneimmät käyvät nyt heroiinilomilla Helsingissä – muutoin ongelman uskotaan olevan hallinnassa. Osin se on siirtynyt muualle.

LAINE: No viime aikoina me ollaan ruvettu havaitsemaan se, että Oulussakin tätä käyttöä on yhä laajemmassa määrin. Ja Oulu on tullu Raahea ehkä vuoden pari jäljessä. Nyt viime vuonna täällä meillä hakeutui hoitoon hyvin runsaasti oululaisia buprenorfiinin väärinkäyttäjiä.

SALASPURO: Ketä tai mitä meidän pitäisi kiittää siitä, että Raahessa on tämmöinen subutex-ongelma? – Ilmeisesti niitä henkilöitä, jotka siellä paikan päällä ovat myymässä buprenorfiinia katukäyttöön, ne jotka sitä levittää siellä paikan päällä niin kyllä kai he ovat suurimpia syyllisiä.

ARK: Aamu-tv 29.5.97 –Mulla on eräs erittäin tärkeä kommentti

Ehdoton vankeustuomio tuli pahaan aikaan. Se keskeytti tai ainakin hidastutti suunnitelmia siirtyä ulkomaille. Jo tähän mennessä on ehditty aloittaa erityisen Benemix Foundationin rekisteröiminen Espanjaan. Säädepääoma on tiettävästi maksettu, mukana on Karvosen lisäksi kaksi suomalaislääkäriä ja espanjalainen juristi. Nimiä on vaikea selvittää. Esimerkiksi asianajaja Matti Wuori ei ole pyynnöstä huolimatta suostunut mukaan, paljastuu Karvosen kirjeenvaihdosta.

Haastattelijana Mirja Pyykkö/Huumeilta: -Suomi on totaalisesti …

Viime syksystä Karvosella on ollut tukikohta Espanjan Fuengirolassa. Rivitalohuoneiston, casa 31:n vuokraaja on Karvonen, mutta vuokran maksaa Portugaliin rekisteröity Meca s.l.. Tällä Mecalla on tili Nordea-pankissa - tilinkäyttöoikeus on Venäjältä Suomeen muuttaneella inkeriläisellä liikemiehellä. Mies on Karvosen yhteistyökumppani mm. miesten yhtiöt jakavat tämän Helsingin keskustassa Aikatalossa sijaitsevan huoneiston.

Espanjan jäljet ovat epäselvät – tämä Karvosen kotietsinnässä löytynyt kaavailu toiminnan ja rahojen pyörittämisestä säätiön ja Meca –yhtiön välillä ei selvitä paljonkaan. Oikeastaan päinvastoin. Rahaa kulkisi elämysmatkailubisneksen ja rakennustoiminnan kautta säätiön ja yhtiön välillä.

Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedusteluja ja virka-apupyynnön mm. Portugaliin. Kesken olevista tutkimuksistaan KRP on kuitenkin tässä vaiheessa äärimmäisen vaitelias.

ARK K. TERVO 15.8.97: Pentti Karvonen, taidat olla aikamoinen veijari…